“Grote teksten 4 Gefeliciteerd” in de spotlights!

Wat zijn slimline kaarten?

Slimline kaarten zijn echt een trend in de kaartenwereld. Het zijn kaarten die langer zijn dan een normale kaart. Dit geeft meer mogelijkheden op je kaart. Wat ook een mooie eigenschap is, is dat er niet één vast formaat voor een slimline kaart is!

Waar je vooral rekening mee houdt, is dat het in een envelop past. In de shop staan mooie DL enveloppen.  Deze zijn geschikt voor wat ik noem de grootste maat slimline kaarten; 21 cm x 10,5 cm. Dit is ook het formaat wat je krijgt als de grootste snijmallen van de ‘Snijmallen DL Slimline kaart’ sets gebruikt.

Wat dus zó fijn is aan de slimline snijmallen, is dat er verschillende formaten in zitten. Je kunt ze op elkaar gebruiken op één kaart, van dezelfde slimline set of je kan mixen tussen alle drie! Het allerliefste ga ik voor een -zoals ik het inmiddels noem- mini slimline. Daarbij kies ik de kleinste snijmal van één van de slimline sets en gebruik één snijmal groter voor een tweede laagje er achter.

Gebruikte producten staan onderaan dit bericht.

Slimline tips

Deze mini slimline heb ik gemaakt als voorbeeld voor dit blog. Zoals je ziet past de ‘Gefeliciteerd’ uit de ‘Stempels Grote tektsen4 ’ ontzettend mooi op dit formaat. Hij zou ook mooi passen op een normale liggende kaart, maar hier heb je net wat meer ruimte om er nog wat omheen te doen.

Gebruiken wat je hebt!
Je denkt misschien, leuk en aardig zo’n ander formaat kaart, maar dan moet ik ook weer allerlei nieuwe spullen kopen. Want een normaal stencil, past niet op een slimline. Nou, dat hoeft dus helemaal niet! Ik heb de slimline snijmallen van CarlijnDesign in huis gehaald om een goede slimline basis te hebben, maar verder ga ik creatief aan de gang met wat ik heb.

Stencils
Bijvoorbeeld voor deze kaart heb ik een stencil gebruikt op de achtergrond. Zoals ik hierboven aangaf, bedekt deze niet de hele slimline. Maar dat hoeft niet altijd een probleem te zijn. Als je een beetje aandachtig werkt, is het wellicht mogelijk om je stencil te herhalen. Maar ik wilde iets gemakkelijks en effectiefs, dus bedacht ik het volgende: Door het stencil schuin op mijn slimline basis te leggen, hoef ik me helemaal geen zorgen te
maken over dat het de hele achtergrond zou moeten bedekken! Carlijn heeft ook een heel leuk stencil met ronde achtergrondjes: ‘Stencil Achtergrondjes rond’, zie hier 🙂

Het geeft hier een leuk, speels effect en ik vind het beter bij de kaart passen dan dat ik de hele achtergrond met het stencil had bewerkt.

Op het papier achter de roze achtergrond, heb ik wolken gemaakt met inkt en een wolken stencil. Het geeft een subtiel effect op deze kaart en herhalen zou niet eens zo belangrijk zijn omdat het niet heel erg opvalt. Maar ik heb wel een paar foto’s gemaakt om jullie te laten zien hoe je dit zonder moeite kan herhalen mocht je wel een kaart maken waar je een prachtige wolkenlucht de ster van de kaart wil laten zijn.

Zorg dat je op tijd stopt met blenden, zodat je niet van het stencil af blend. Als je hier toch bang voor bent, kun je ook even een printer papiertje op je kaart leggen. Mocht je er toch overheen blenden, dan blend je het daar op.

Zodra je het eerste gedeelte hebt geblend, zoek je een punt van je wolken stencil wat mooi aansluit bij de laatste bolling van de wolken die je hebt geblend, en ga je gewoon weer verder met blenden.

Ook andere materialen kun je blijven gebruiken. Naast stencils, kun je bijvoorbeeld ook sommige snijmallen gemakkelijk herhalen. Wees bijvoorbeeld niet bang om de ‘Randwoorden’ met een liniaal en mesje verder uit het papier te snijden nadat je één van de snijmallen hebt gebruikt. Of je laat het woord de tweede keer buiten de platen van je stansmachine hangen om alleen het rechte stuk van de snijmal te gebruiken.

Bonus tip

Deze tip geldt niet specifiek voor slimline kaarten maar heb ik wel gebruikt voor deze kaart:
kleuren kiezen. Soms is het lastig om te bepalen, welke kleuren je wil gebruiken voor je kaart. En waar ik zelf
het meeste last van heb, is twijfelen of kleuren überhaupt bij elkaar passen zoals ik het in mijn
hoofd heb.

Bij deze kaart had ik daar last van. Ik had de achtergrond kleur gekozen en ik wist al dat ik de erwtjes ging gebruiken dus dat er groen aan te pas ging komen. Maar welke kleur moest de ‘Gefeliciteerd’ dan gaan krijgen? En de feestmutsjes van de erwtjes? Op de site van Coolors kun je gemakkelijk zoeken naar kleuren thema’s of zelf een kleuren thema maken. Ik koos de roze en groene kleur waarvan ik al wist dat ik deze ging gebruiken en zette deze vast. De site gaat daar vervolgens kleur suggesties bij geven, die er bij passen. Als je er iets leuk tussen vindt zitten, zet je deze ook weer vast. Net zo lang, tot het kleuren schema naar je zin is. Voor deze kaart ging ik voor vijf kleuren, maar dat hoeft natuurlijk niet! Een alternatief is om voordat je begint een kleurencombo te kiezen via Google of Pinterest, zo heb je een fijn lijstje met bij elkaar passende kleuren.

Succes met jouw Slimline “Gefeliciteerd” kaart! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *